Neem contact op
Achtergrondinformatie

Over Taal in Zicht

Op deze pagina vind je meer informatie het project Taal in Zicht. We presenteren het team en we stellen onze deelnemersgroep voor. Daarnaast vertellen we over de geschiedenis van Taal in Zicht en geven we een inkijkje in de promotieprojecten.

 

Wie zijn wij?

Het TiZ-team

Taal in Zicht wordt uitgevoerd door een groot team van onderzoekers en professionals. We krijgen ook hulp van test-assistenten en studenten. Wil je weten wie er in het team zit?

Geschiedenis

Zorginstellingen NSDSK, Auris, Kentalis, Pento en Adelante sloegen de handen ineen om samen een grootschalig, langdurig onderzoek op te zetten. Eerst onder een subsidie van ‘Verbindend Vernieuwen’, en vanaf 2020 is Taal in Zicht onderdeel geworden van Deelkracht. Deelkracht is een meerjarig onderzoeksprogramma dat door ZonMw wordt gefinancierd. In Deelkracht werken verschillende organisaties op het gebied van auditieve en/of communicatieve beperkingen samen in het ontwikkelen en inzetten van kennis voor een toegankelijke samenleving 

Deelkracht is er voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), mensen die doof of slechthorend zijn, mensen met doofblindheid en met een communicatief meervoudige beperking (CMB). Taal in Zicht valt onder het deelprogramma voor het schoolgaande kind met (een vermoeden van) TOS.   

Wie doen er mee?

Alle kinderen die aan Taal in Zicht meedoen hebben op een behandelgroep voor TOS gezeten bij een van de zorgorganisaties (NSDSK, Auris, Kentalis, Pento en Adelante). Bij het verlaten van de behandelgroep vroegen we ouders of we hun kinderen 20 jaar lang mochten volgen. In totaal hebben 600 ouders zich aangemeld. Niet alle kinderen zullen uiteindelijk de diagnose TOS krijgen. Ook deze kinderen blijven we volgen in hun ontwikkeling, omdat ze op de behandelgroep hebben gezeten. We doen ons best om iedereen enthousiast te houden door het aanbieden van nieuwsbrieven, Taal in Zicht-dagen en cadeautjes via de post.  

Promotietrajecten

Binnen Taal in Zicht zijn er ook promotietrajecten: grote vierjarige onderzoeksprojecten. In 2023 is Mélanie van Barreveld begonnen met haar onderzoek en in 2025 begint er een nieuwe promovendus aan zijn/haar onderzoek. Wil je meer over deze onderzoeken lezen? Klik dan hier.

Alleen door nauwe samenwerking van de verschillende organisaties met zorg voor kinderen met TOS kon dit grote onderzoeksproject tot stand komen.

Iris Duinmeijer
Projectleider

Wij werken aan Taal in Zicht