Over Taal in Zicht
Geschiedenis
Taal in Zicht is in 2015 gestart vanuit de subsidie ‘Verbindend Vernieuwen’. In het project werken de zorginstellingen Kentalis, Auris, NSDSK, Pento en Adelante samen. Van 2016-2020 zijn de deelnemers geworven bij deze vijf zorginstellingen.
Wie doen er mee?
Alle kinderen die aan Taal in Zicht meedoen hebben op een behandelgroep voor TOS gezeten bij een van de zorgorganisaties (Adelante, Pento, Auris, Kentalis, NSDSK). Bij het verlaten van de behandelgroep vroegen we ouders of we hun kinderen 20 jaar lang mochten volgen. 600 ouders hebben zich aangemeld. Niet alle kinderen zullen uiteindelijk de diagnose TOS krijgen. Ook deze kinderen blijven we volgen in hun ontwikkeling, omdat ze op de behandelgroep hebben gezeten. We doen ons best om iedereen enthousiast te houden door het aanbieden van nieuwsbrieven, Taal in Zicht-dagen en cadeautjes via de post.
Hoe verloopt Taal in Zicht?
Taal in Zicht loopt 20 jaar, van 2017 tot en met 2037. Het project onderzoekt de taalontwikkeling, schoolse vaardigheden, sociaal-emotioneel functioneren, kwaliteit van leven en maatschappelijk functioneren.
Kinderen worden gevolgd vanaf het verlaten van de behandelgroep voor kinderen met (een vermoeden van) TOS. Daarna zijn er meerdere meetmomenten tijdens de basisschooltijd waarop ouders online vragenlijsten invullen. In groep 5 komen we thuis langs en nemen we taakjes af bij de kinderen. Vanaf de middelbare school vragen we ook kinderen zelf om vragenlijsten in te vullen.
Bla bla bla - xxx
Deelkracht
In Deelkracht werken verschillende organisaties op het gebied van auditieve en/of communicatieve beperkingen samen in het ontwikkelen en inzetten van kennis voor een toegankelijke samenleving.
Deelkracht is er voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), mensen die doof of slechthorend zijn, mensen met doofblindheid en met een communicatief meervoudige beperking (CMB). Taal in Zicht valt onder het deelprogramma voor het schoolgaande kind met (een vermoeden van) TOS.
Deelkracht is een door ZonMw erkend meerjarig deelsectorplan.